Blogs
01.06.2020
We mogen weer, wat nu?
Om me heen zie ik de sportwereld voorzichtig weer opstarten. Sportverenigingen en andere sportaanbieders zetten alles op alles om trainingen vorm te geven binnen de maatregelen. De eerste reactie: ‘Leuk! We mogen weer.’ De tweede reactie: ‘Het is allemaal wel anders.’ De derde reactie: ‘Kan ik het zo wel?’ Hoe ga je hiermee om? Welke mentale vaardigheden kan je inzetten in deze nieuwe situatie?
In deze fase draait het om het vermogen je aan te kunnen passen. Ondanks dat alles anders is, toch het beste uit je trainingen halen. De ene sporter lijkt dit geen probleem te vinden, terwijl de ander hier moeite mee heeft. Vind jij het lastig om een weg te vinden in deze nieuwe situatie. Dan is deze blog wat voor jou. Hoe train je je aanpassingsvermogen, zodat ook jij gewoon kan genieten dat je weer mag sporten.
Psychologische basisbehoeften
Je kunnen aanpassen in een situatie is gekoppeld aan motivatie. We kennen drie psychologische basisbehoeften die een basis leggen voor motivatie en aanpassingsvermogen(1). Mensen hebben behoefte aan…
1. …Autonomie, staat voor zelf kunnen beslissen. Handelen omdat jij dat wil, zonder druk van buitenaf.
2. …Verbondenheid, de wens om positieve relaties op te bouwen met anderen.
3. …Competentie, willen ervaren dat wat jij doet zin heeft en/of succesvol is.
Voor de Corona-crisis had jij je eigen aanpak om aan de drie psychologische basisbehoeften te voldoen. Het kan zijn dat deze aanpak in de nieuwe situatie niet meer helemaal functioneel is. Zo heb je met allerlei nieuwe maatregelen te maken die jou vrijheid in het maken van beslissingen kan beperken (autonomie). Het samen trainen met je trainingsmaatjes of teamgenoten is gelimiteerd (verbondenheid). Nu er geen wedstrijden zijn, kan het lastig zijn om te ervaren dat je trainingen zin hebben (competentie). De situatie kan niet veranderd worden, maar jij kan wel kiezen hoe je hierop reageert en de regie terug pakt.
Control the controllable, accept the uncontrollable
Je hebt vast weleens ervaren hoe prettig het is dat je in staat bent je eigen beslissingen te maken. We hebben dan ook graag de touwtjes in handen. Toch is het nu eenmaal zo dat je niet overal controle op kunt hebben. Daarom is het belangrijk dat je bewust bent van de dingen waar je wel en niet controle op hebt. Ervaar je dat je weinig grip hebt op je eigen beslissingen. Dan kan het best weleens zijn dat je met name bezig bent met dingen die jij niet kunt beïnvloeden. In nieuwe situaties kunnen dingen die eerder wel controleerbaar waren voor jou, nu buiten je invloed liggen. Tijd om een nieuwe balans op te maken en te kijken waar jouw mogelijkheden van invloed liggen. Zo krijg jij weer meer grip op jouw behoefte aan autonomie.
Oefening – de cirkel van invloed en betrokkenheid(2). Teken een grote cirkel en schrijf hierin op waar jij allemaal bij betrokken bent. Bijvoorbeeld: buitentrainingen, het weer, ander halve meter enzovoorts. Je hebt geen invloed op deze zaken. Teken vervolgens een kleinere cirkel: de cirkel van invloed. De cirkel van invloed bevat de dingen waar jij wel invloed hebt. Een voorbeeld: Je moet op anderhalve meter sporten waardoor je niet samen kunt sporten, maar je hebt wel invloed op hoe jij je voorbereidt op het moment dat je wel weer samen kunt sporten, op andere halve meter kan je hier ook prima met je trainingsmaatje over sparren.
Definitie van succes
Het voldoen aan de behoefte van competentie heeft te maken met jouw definitie van succes. Vind jij jezelf succesvol als je wedstrijden wint? Of vind jij jezelf succesvol als je vooruitgang boekt bij een bepaalde oefening of vaardigheid? Kortom, word jij gedreven door resultaten of door ontwikkeling (ook wel taak georiënteerd genoemd). Over het algemeen wordt de gedrevenheid om te willen ontwikkelen gekoppeld aan functioneel gedrag en positieve gevoelens(3, 4). Door je bezig te houden met het verbeteren van je eigen vaardigheden geeft sportbeoefening op zichzelf voldoening. Het gevoel van competentie ligt in het uitoefenen van de sport zelf in plaats van in het meedoen aan en excelleren in wedstrijden. In deze tijd, waar geen wedstrijden zijn, kan een taak oriëntatie dus een positief effect hebben op je mentale welzijn.
Oefening – Definitie van succes.
a. Wat is jou definitie van succes? Wanneer voelde jij je succesvol? En wanneer juist niet? Hoe zie jij dit terug in je gedrag?
b. Wat is voor jou een eerste stap om je definitie van succes te bewegen naar ontwikkeling?
“Just because the path is different, doesn’t mean you are lost”
1. Deci E. L., Ryan R. M. (1985). Intrinsic motivation and self-determination in human behavior. New York: Plenum Press.
2. Covey S. R. (1989). The seven habits of highly effective people: Restoring the character ethic. New York: Simon and Chuster.
3. Roberts G. C. (2001). Understanding the dynamics of motivation in physical activity: The influence of achievement goals on motivational processes. In G. C. Roberts (Ed.), Advances in motivation in exercise ans sport (pp. 1-50). Champaign, IL: Human Kinetics.
4. Ntoumanis N., Biddle S. (1998). The relationship between competitive anxiety, achievement goals, and motivational climate. Research Quarterly for Exercise ans Sport, 69, 176-187
Amy Verhagen MSc - 11:07 @ algemeen
Meest recente 4 inzendingen
Mentability
Amy Verhagen
Melkstraat 1a
4201 HP Gorinchem
amy@mentability.eu
+31 (0)649875912
KvK: 70954941
BTW-id: NL002292778B75