Mentability Sportpsychologie
                                                

Blogs


29.04.2020

De COVID-19 blessure DEEL 3

Na een aantal weken intelligente lockdown, bewegen we ons nu stapje voor stapje naar het oppakken van de sporttrainingen. Op dit moment zijn de versoepelende maatregelen nog maar voor een selecte groep sporters en kinderen van kracht. Zit je daar niet bij? Dan zal je nog even vol moeten houden. Misschien heb je je draai gevonden. De achtertuin of zolder is omgetoverd tot sportschool. Of je hebt de focus verplaatst naar ontwikkelingen buiten de sport. Het kan ook zo zijn dat je nog zoekende bent. Het laatste deel van de COVID-19 blessure blog serie is gericht op actie. Na acceptatie, opladen, doelen opstellen en een plan maken is het tijd om in beweging te komen.

Tip 4. Aan de slagafbeelding presentatie visualisatie 2.jpg
Werken aan je doel is effectief omdat het aansluit bij je behoefte aan ontwikkeling. Daarnaast sluit het werken aan je doelen ook aan bij de behoefte aan structuur. Een doel geeft je een richting, iets waar je planmatig naar toe kunt werken. Iedere dag kan je iets doen om je doelen te bereiken en dat geeft structuur.
Het werken aan je doelen kan erg prettig zijn. Maar pas op dat je niet te star wordt. Geef jezelf ook de kans om in het hier-en-nu te zijn en op het moment zelf aan te voelen wat je nodig hebt. De acties die je kiest hoeven niet altijd bij het plan te horen. Een actie uitvoeren, gewoon omdat het plezier geeft is ook nuttig.
Als je weer wil ervaren hoe het is om je sport uit te voeren dan is visualisatie zeer geschikt. In deze periode kan je visualisatie inzetten om je routines vers in het geheugen te houden. De sportspecifieke verbindingen in je hersenen worden op deze manier getraind.

Wat kan je in deze fase praktisch doen:
      • Maak een plan voor het behalen van je doelen en verdeel dit in een vast ritme over de dagen. Zo breng je              structuur in je leven.
      • Vier je successen, hoe klein ze ook zijn.
      • Richt je op het hier-en-nu en voel aan waar je behoeften liggen.
      • Trainen door middel van visualisatie.

Tip 5. Blijf in contact met elkaarblijf in contact.jpeg
De COVID-19 crisis heeft nog eens extra invloed op jou als sociale sporter. Je mist niet alleen het beoefenen van je sport, maar ook het samenzijn met je trainingsmaatjes. Opeens kan je niet meer samen trainen, lachen en huilen. Sommige elementen kan je alleen maar samen doen en kan je dus in deze periode niet uitvoeren.
Het kan nuttig zijn om een manier te vinden om het sociale contact met je trainingsmaatjes in stand te houden. Hiervoor zijn verschillende communicatie kanalen beschikbaar. Het samen trainen kan gestimuleerd worden door voor elkaar uitdagingen te bedenken.
Ondanks dat jullie van elkaar gescheiden zijn, kan deze periode jullie zelfs sterker maken. Dat wat je van elkaar mist, geeft aan wat ieder zijn toegevoegde waarde is voor jou. Dit kan je als teambuildingsopdracht inzetten: schrijf per trainingsmaatje op wat je van hem of haar mist en wissel dit met elkaar uit. Deze opdracht creëert begrip en respect voor elkaar, belangrijke voorwaarden om elkaar te vertrouwen.

Wat kan je in deze fase praktisch doen:
      • Uit het oog betekent niet uit het hart. Zoek elkaar op via verschillende (online) communicatiekanalen.
      • Organiseer online trainingen met elkaar.
      • Bedenk leuke teambuildingsopdrachten om met elkaar te doen.

“Als het niet gaat zoals het moet,
dan moet het maar zoals het gaat”

Amy Verhagen MSc - 12:51 @ algemeen, Blessure

 
E-mailen
Bellen